Oblicz objetosc i pole powierzchni całkowitej tej bryły.
Anitka : Podstawą ostrosłupa jest prostokąt o bokach 4cm, 3cm. Krawedzie boczne ostroslupa sa nachylone
do plaszczyzny podstawy pod katem 60 stopni. Oblicz objetosc i pole powierzchni całkowitej tej
bryły.
20 sty 16:35
dero2005:

a = 4
b = 3
d =
√a2 + b2 =
√42 + 32 = 5
h
a =
√h2 + (b2)2 =
√(52√3)2 + (32)2 =
√21
| | √91 | |
hb = √h2 + (a2)2 = √(52√3)2 + 22 = |
| |
| | 2 | |
P
p = a*b = 12
| | √91 | |
Pb = a*ha + b*hb = 4*√21 + 3* |
| |
| | 2 | |
P
c = P
p + P
b = oblicz
20 sty 18:09