Matura styczen 2010
Mati_gg9225535:
Zadanie1.
Udowodnij, że suma sześcianów trzech kolejnych liczb naturalnych jest podzielna przez 9.
oznaczylem sobie te liczby jako n, n+1,n+2
n3 + (n+2)3 + (n+3)3 = 3n3 + 9n2 + 9n + 9
da sie to dalej jakos poprowadzic na takich liczbach czy powinienem wziac n−1,n,n+1
20 sty 16:23
Mati_gg9225535: wyciagam 3 przed nawias 3(n3 + 3n2 + 3n + 3) jak wykazac ze ten drugi nawias jest podzielny
przez 3?
20 sty 16:26
ICSP: = 3n3 + 9n2 + 15n + 9 = 3n(n2 + 5) + 9(n2+1) − drugi jest podzielny więc pomijam go na
razie :
3n(n2 + 5) = 3n(n2 − 1 + 6) = 3n(n−1)(n+1) + 18n
czyki mam ostatecznie :
3n(n−1)(n+1) + 18n + 9(n2+1)
co oczywiście dzieli się przez 9. Koniec dowodu
Dla Ciebie mam radę abyś nauczył się wzorów skróconego mnożenia
20 sty 16:29
Licealista: Ogólnie to źle wymnożyłeś, powinno być
n
3+(n+1)
3+(n+2)
3=n
3+n
3+3n
2+3n+1+n
3+12n
2+6n+4=3n
3+15n
2+9n+5 , zastanów się nad tym
20 sty 16:29
Licealista: +9 ostatni czynnik
20 sty 16:30
kalla: "oznaczylem sobie te liczby jako n, n+1,n+2"
a tutaj wziąłeś inne

n3 + (n+2)3 + (n+3)3
20 sty 16:30
Mati_gg9225535: o jaki blad
20 sty 16:30
Mati_gg9225535: dziekuje
20 sty 16:31
Mati_gg9225535: Licealista, tez sie pomyliles
20 sty 16:33
Eta:
Można też tak:
n−1, n, n+1 −−− trzy kolejne liczby naturalne
n3−3n2+3n−1+n3+n3+3n2+3n+1= 3n3+6n = 3(n2−1+3) = 3(n−1)*n*(n+1)+9n
teraz tylko dodaj odpowiedni komentarz ...........
20 sty 16:39
Mati_gg9225535: dzieki

widzialem ten sposob, zastanawialem sie tylko jakby to bylo gdybym wlasnie wziął inne
liczby
20 sty 16:41