całeczka
ICSP: ∫
√1−x2 dx =
Wiem ze to banał ale jakoś nie mogę sobie poradzić z podstawieniem
20 sty 16:21
Krzysiek: np. x=sint
albo przez części:
u'=1
v=√1−x2
20 sty 16:27
Mila: | | √1−x2 | | 1−x2 | |
√1−x2* |
| = |
| rozbij na dwie i dalej poradzisz sobie. |
| | √1−x2 | | √1−x2 | |
( to nie jest banał,często sprawia trudność)
20 sty 16:30
ICSP: u' = 1 , u = x
| | −1 | |
v = √1 − x2 , v' = |
| |
| | √1−x2 | |
i mam :
| | −1 | |
x * √1 − x2 − ∫ x * |
| dx = |
| | √1−x2 | |
i teraz drugą przez podstawienie t = 1 − x
2 ?
20 sty 16:31
Krzysiek: źle policzyłeś: v'
w liczniku jest −x
| | x2 | | 1−x2 | | 1 | |
wtedy liczymy całkę: ∫ |
| dx=−∫ |
| dx+∫ |
| dx |
| | √1−x2 | | √1−x2 | | √1−x2 | |
20 sty 16:33
ICSP: teraz widze swój błąd

Dziękuje
Krzysiek i
Mila
20 sty 16:36