Zadanie:
Alys: Liczby 2,6,10,14,są kolejnymi początkowymi wyrazami ciągu arytmetycznego.
Wyrazem tego ciągu nie jest liczba?
A. 90
B. 150
C. 160
D. 170
Proszę o rozwiązanie!
20 sty 16:15
Eta:
odp: C)
20 sty 16:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
a
2 − a
1 = r
wzor ogólny na n'ty wyraz ciągu arytmetycznego: a
n = a
1 + (n−1)r
u Ciebie będzie to a
n = 2 + 4n − 4 = −2 + 4n
która z tych liczb może być zapisana w taki sposób
20 sty 17:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
etuś ... nie c
20 sty 17:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
a nie ... sorki ... nie przeczytałem 'nie' w poleceniu
20 sty 17:05