Prawdopodobieństwo
rofl: Jakie jest prawdopodobieństwo wyrzucenia co najmniej 5 oczek LUB wyrzucenia orła na monecie.
Wiem, że poprawna odpowiedź powinna być 11/12 (rozrysowując). W przypadku gdyby było "I"
zamiast "LUB" to wyliczyłbym to: 5/6 * 1/2 = 5/12.
Jak zatem wyliczyć zadanie z "LUB"?
20 sty 15:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
co

a może by się zaczęło od ... rzucamy raz sześcienną kością do gry oraz raz monetą ... i twoja
treść
20 sty 15:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
to Ty wyliczyłes/−aś 'I' ... i to do tego źle policzylaś/−eś
20 sty 15:56
rofl: DLA "I":
O 1
O 2
O 3
O 4
O 5
5 możliwości
1/2 * 5/6 = 5/12
DLA "LUB":
O 1 R 1
O 2 R 2
O 3 R 3
O 4 R 4
O 5 R 5
O 6
11 możliwości
Jak to wyliczyć?
20 sty 16:00
Janek191:
I Ω I = 6*2 = 12
Co najmniej 5 oznacza 5 lub 6
A = { ( 5; O ) , ( 5 ; R ), ( 6; O) , ( 6 ; R), ( 1; O),(2; O),(3; O),(4; O) }
I A I = 8
więc
P( A ) = 8/12 = 2/3
=================
O − orzeł
20 sty 16:56