Znajdź wielomian W stopnia trzeciego
Kcysio: Znajdź wielomian W stopnia trzeciego wiedząc że:
W(−2)=15 W(0)= −1 W(2)= −9 W(3)= −25
Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc przy rozwiązaniu tego zadania.
20 sty 15:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
W(x) = ax3 +bx2 +cx+ d
podstawiasz kolejne dane
tworzysz układ 4 równań z czterema niewiadomymi (a,b,c,d) i wyznaczasz je
20 sty 15:49
Kcysio: Wyszło mi:
W(−2) −8a+4b−2c+d=15
W(0) a+b+c+d= −1
W(2) 8a+4b+2c+d= −9
W(3) 27a+9b+3c+d = −25
Tylko teraz nie wiem jaki sposób mam obliczyć układ z 4 niewiadomymi
20 sty 16:04
Janek191:
Wyliczamy np, d z II równania i wstawiamy do I, III, IV równania.
Otrzymujemy układ trzech równań z trzema niewiadomymi.
Po uproszczeniu wyliczamy, np. c z jednego z równań i wstawiamy do dwóch
pozostałych. Otrzymujemy układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi, który
rozwiązujemy.
20 sty 17:08
Kcysio: Bardzo dziękuję za pomoc
21 sty 15:52