trygonometria
kalla: Dlaczego to nie jest prawda?
sin270o−sin225o = sin45o ?
20 sty 15:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
sin270 = sin(3*90) = ile

sin 225 = sin(270 − 45) = ile

wzory redukcyjne się kłaniają
20 sty 15:47
Licealista: | | √2 | | √2 | |
L=sin0−sin450=−sin450=− |
| ≠sin450= |
| |
| | 2 | | 2 | |
20 sty 15:48
Licealista: tfu, pomylił sie ;< ide spac
20 sty 15:49
20 sty 15:52
kalla: sin270 = sin(3*90) takie coś pierwszy raz widzę
20 sty 15:53
kalla: ?
20 sty 16:07
kalla: nawet nie o ten konkretny przykład mi chodzi, tylko o to dlaczego sinx − siny ≠ sin(x−y) ?
20 sty 16:18
kalla: ?
20 sty 16:46
Janek191:
sin x − sin y = 2 sin 0,5(x − y) *cos 0,5( x + y)
20 sty 17:00