Ciąg (an) określony wzorem an=n+2/2n jest:
Alex: Ciąg (an) określony wzorem an=n+2/2n jest:
A, malejący,
B. rosnący,
c. niemalejący,
d. nierosnący
Proszę o rozwiązanie

Plisss
20 sty 15:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
zapis to porządnie:
| n+2 | | 1 | | 2n+4 | | 1 | | 4 | |
| = |
| * |
| = |
| + |
| |
| 2n | | 2 | | 2n | | 2 | | 2n | |
co z takiej postaci jesteś w stanie wydedukować ... pamiętaj, że 'n' to coraz większe liczby
20 sty 15:46
Alex: to wychodzi na to, że ciąg jest malejący chyba
20 sty 15:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie chyba a na pewno

czy to jest test wielokrotnego wyboru

bo dwie odpowiedzi są prawidłowe
20 sty 15:52
Alex: jedna odpowiedź jest prawidłowa
20 sty 15:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to bzduuura ... bo dwie są
ciąg malejący (prawda)
i ciąg nierosnący (każdy malejący jest nierosnący −−− tak samo jak w funkcjach ... funkcja
malejąca jest funkcją nierosnącą)
20 sty 15:54
Janek191:
Artur − coś nie tak !
Np.
f(x) = − x dla x < 0 i f(x) = 0 dla x ≥ 0 jest funkcją nie rosnącą , a nie jest
funkcją malejącą w R .
20 sty 16:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
Janek napisalem że każda malejąca jest nierosnącą
a nie że każda nierosnąca jest malejącą
20 sty 16:11
Janek191:
Powinno być : nierosnącą
20 sty 16:14