Macierze
krzysiek: znajdź wektor własny macierzy A:
3 2 −2
A = 5 0 −4
6 0 −4
Jaka jest droga znajdywania wektorów własnych dowolnej macierzy? jak to wygląda w tym
przypadku?
20 sty 15:40
Krzysiek: liczysz det(A−λI)=0
i znajdujesz wartości własne λ
dla konkretnej wartości własnej rozwiązujesz układ równań:
(A−λI)X=0
X=[x1 ,x2,x3]T
0=[0,0,0]T
i rozwiązaniem tego układu równań jest wektor własny odpowiadający tej wartości własnej.
20 sty 15:47
krzysiek: ok, dzięki za pomoc, zaraz z tym powalcze i zobacze co mi sie uda zrobic
20 sty 15:48