granica ciągu
Licealista: Nie mogę sobie poradzić z takim typem granic ciągów:
lim(√9n2+4n−3n) , n→∞
W internecie nie znalazłem żadnego podobnego przypadku, mógłbym ktoś rozwiązać krok po kroku?
20 sty 15:39
potrzebujaca wiedzy: pomnoz przez to samo tylko ze zamiast −3n postaw znak + i podziel przez to czym mnozyles. a
dalej juz bedzie proste
20 sty 15:49
Licealista: że jaaaaaaaaak ? xD
20 sty 15:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | a−b | | a+b | | a2−b2 | |
a−b = |
| * |
| = |
| |
| | 1 | | a+b | | a+b | |
pozbywasz się w ten sposób symbolu nieoznaczonego
∞−
∞
20 sty 15:53
Janek191:
a2 − b2
a − b = −−−−−−−−−
a + b
więc
9 n2 + 4 n − 9 n2 4 n
an =√9 n2 + 4n − 3 n = −−−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−−−−− =
√ 9 n2 + 4 n + 3 n √ 9 n2 + 4 n + 3 n
4
= −−−−−−−−−−−−
√ 9 + 4/ n + 3
zatem 4
lim an = −−−−− = 4/6 = 2/3 , bo 4/ n → 0 , gdy n → + ∞
n → +∞ 3 + 3
20 sty 15:57
Licealista: już rozumiem, dzięki
20 sty 15:58