...
monia: Czy zrobiłam to dobrze?
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫(3sinx + |
| )dx = 3∫sinx dx + |
| ∫2* |
| dx = −3cosx + |
| ln x +C |
| | 2x | | 2 | | 2x | | 2 | |
20 sty 15:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
dobrze
20 sty 15:28
monia: a to ?
| | 3 | | 3 | | 5 | | 8 | |
∫2 5√x3 dx = ∫2 x /div> |
| dx = 2 ∫x |
| dx = 2* |
| x |
| |
| | 5 | | 5 | | 8 | | 5 | |
20 sty 15:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
dobrze ... +C na końcu
a w pierwszy ln|x| powinno być
sama możesz sprawdzić czy masz dobrze ... wystarczy obliczyć pochodną z tego co otrzymalas i
sprawdzić czy wyjdzie to co jest pod calką
20 sty 15:33
monia: kurcze sorry, coś nie wyszło
| | 5 | |
∫2 5√x3 dx = ∫ 2x35 dx = 2∫ x35 dx = 2* |
| x85 + C |
| | 8 | |
20 sty 15:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 5 | | 5 | |
ale to 2* |
| zapisz jako |
| |
| | 8 | | 4 | |
20 sty 15:37
monia: w odpowiedziach jest bez 2, więc możliwe, że tam jest błąd
20 sty 15:37
monia: a jak tutaj zacząć?
20 sty 15:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
x
√x = x
3/2
a jaka jest pochodna z x
3/2 
już widzisz jakie będzie podstawienie
20 sty 15:48
monia: ale to są zadania gdzie trzeba obliczyć to bez podstawienia, jaki jest inny sposób?
20 sty 15:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
a niby dlaczego bez podstawienia
20 sty 15:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
a taki wzór:
| | f'(x) | |
∫ |
| dx = ln |x| + C |
| | f(x) | |
może zostać wykorzystany
20 sty 15:51
monia: no też może być, a jak inaczej można to obliczyć?
20 sty 15:51
monia: tak
20 sty 15:51
monia: to jak to będzie? nic tu nie widzę
20 sty 16:00
monia: ?
20 sty 16:12