``
Artur: Reszta z dzielenia liczby 3
2010 przez 7 wynosi

Jak to rozwiązać za pomocą kongruencji

20 sty 15:21
Artur: 32010*
20 sty 15:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
32010 mod 7 = 91005 mod 7 = (7+2)1005 mod 7 = 21005 mod 7 =
= 8335 mod 7 = (7+1)335 mod 7 = 1335 mod 7 = 1 mod 7 = 1
koooniec
20 sty 15:25
Licealista: 33=−1 (mod7)
(33)670=(−1)670=1 (mod7)
32010=1 (mod7)
20 sty 15:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
Licealista
33 = 9 = −2 (mod 7)
20 sty 15:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
tfu ... +2(mod7)
20 sty 15:29
Licealista: Dobrze zrobiłem, 33=27, 28 dzieli się przez 7, 27 w dzieleniu przez 7 daje resztę 6 czyli −1
20 sty 15:31
20 sty 15:34
Licealista: spoko, też czasem takie byki sadzę xD
20 sty 15:35