funkcje trygonometryczne.
dk1993: Oblicz tg α, jeżeli:
a) sin2 α = 0,36
b) 9cos2 − 25 sin2α = 0
c) 9sin2 − cos2α = 1
20 sty 15:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
zapewne masz α to kąt ostry

a) z jedynki trygonometrycznej wyznaczasz cos
2α
b) także stosujesz jedynkę trygonometryczną
c) analogicznie do b
20 sty 15:20
dk1993: a już zrobiłam ale z restza nie mam pojęcia
20 sty 15:22
dk1993: ale to mi naprawdę nic nie mowi... jestem zielona z trygonometrii..
20 sty 15:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
tworzysz układ równan:
9a − 25b = 0
a + b =1
gdzie a=sin2x ; b = cos2x
rozwiązujesz i postępujesz tak jak w (a)
20 sty 15:23
dk1993: wyszło mi że
a = 2534
b = 934
i co teraz?
20 sty 15:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
to samo co w podpunkcie (a) robiłaś/−eś
20 sty 15:28
dk1993: Jeśli pomagasz mi za karę to dziękuje. Wystarczy trochę cierpliwości..
20 sty 15:29