równoległość wektorów
magda1284: Witam, mam takie zadanie: sprawdź czy wektory są równoległe: U= [1,2,1] V= −[4,1,2]
Proszę o rozpisanie rozwiązania, gdyż znam teorie, ale nic mi nie wychodzi
20 sty 15:19
Matematyk: Nie wies co liczyc?
Licz Δ
16 maj 21:35
Mila: u=αv
[1,2,1]=[−4α,−α,−2α], α∊R
1=−4α i 2=−α i 1=−2α
nie są.
16 maj 21:52
big ben: A byłyby wtedy, gdby wszystkie α wyszły takie same, tak?
3 sty 14:48
Janek191:
Wektory niezerowe
→ →
u i v są równoległe, jeżeli istnieje takie α ∊ℛ , α ≠ 0 , że
→ →
v = α u
3 sty 14:58