zadanie typu wykaż
megamen: wykaż ze jeśli liczba naturalna nie jest podzielna przez 3 to kwadrat tej liczby przy
podzieleniu przez 3 daje reszte 1
więc tak
liczba nie jest podzielna przez 3 czyli N= 3k+r
N −liczba naturalna
K−liczba całkowita
r−reszta może wynosić 1 lub 2
więc (3k+1)2 lub (3k+2)2
9k2+6k+1:3 lub
9k2 + 12k +4:3
jak udowodnic ze te liczby dają reszte 3?
20 sty 15:02
ICSP: 9k2 + 6k = 3(3k2 + 2k) − to dzieli się przez trzy. Teraz wyciągnij wnioski
20 sty 15:03
Eta:
1/ (3k+1)2= 9k2+6k+1= 3(3k2+2) + 1 −−−− R=1
2/ (3k+2)2= 9k2+12k+4=3(3k2+4k+1) + 1 −−− R=1
c.n.u
20 sty 15:05
megamen: CZYLI będze 3(3k2 +2k) + 1
a w drugim 3( 3k2+4k)+4
czli to z tej reszty 4 , 3 przejdzie do nawiasu i zostanie 1 tak?
20 sty 15:06
megamen: ok dzięki
20 sty 15:18
taak: moze mi ktoś wytłumaczyć jak się rozwiązuje zadania typu "wykaż, że.."
22 sty 15:07