pomocy!
OLA: monotoniczność i ekstremy
xln2x
pochodna => lnx(lnx+2)
jak dalej wyliczyc?
20 sty 15:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
krok 1) dziedzina =

lnx*(lnx+2) = 0 ⇔ lnx = 0 ⋁ lnx + 2 = 0
rozwiązujesz
szkic wykresu pochodnej
określasz monotoniczność i ekstrema na podstawie szkicu wykresu pochodnej
20 sty 15:04
OLA: no dziedzina x>0
to wiem,, tylko nie wiedzialam jak dojsc do tego rownania zeby wyszly pierwiastki na wykresie
20 sty 15:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
pochodną przyrównujesz do zera
i sprawdzasz kiedy to zachodzi (mając pochodną w postaci iloczynowej masz ułatwioną sprawę)
20 sty 15:06
OLA: a jak z tym sobie poradzic?
arctgx−x
x∊R
pochodna −> −x2x2+1
pierwiastek podwójny x=0 ?
20 sty 15:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak (ale nie do końca)
więc jak szkic wygląda

jest ekstremum

jak wygląda odpowiedź odnośnie monotoniczności

a
jaka jest dziedzina
20 sty 15:09
OLA: no nie ma ekstremum i jest tylko malejąca (chyba)
20 sty 15:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
na pewno ... ale jak zapiszesz odpowiedź
20 sty 15:12
OLA: brak ekstremum, i funkcja jest malejąca w (dziedzina) czyli w (−∞,+∞) czy mam zapisać w R?
20 sty 15:13
OLA: mam jeszcze jedno
3√x2(x−1)
dziedzina to x∊<1,+
∞) ?
tylko ciągle coś robie źle z pochodną w tym przykładzie
20 sty 15:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
źle

malejąc w (−
∞,0), w(0,+
∞)
Twoj zapis sugeruje że on jest ciągła ... a nie jest −−− patrz dziedzina funkcji
20 sty 15:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to czekam aż policzysz tą pochodną
20 sty 15:17
OLA: aaa dobra, pochodna wyszła bardzo brzydka, ale i tak przyrównuje do 0 wiec mianownik odpada
20 sty 15:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
tfu tfu tfu −−− odnośnie dziedziny
20 sty 15:17
OLA: pochodna
3x2−2x
−−−−−−−−−
33√[x2(x−1)]2
20 sty 15:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
Olu ... tak ... ale przy wyznaczaniu monotoniczności (szkic wykresu pochodnej) pamiętaj ze
mianownik 'olewamy' jedynie gdy wiemy, że jest on zawsze dodatni
20 sty 15:18
OLA: aa no tak! dobrze prawisz z tą dziedziną

hahaha, patrze w odpowiedzi i jest tam tyle
błędów..
20 sty 15:19
OLA: wiem o tym

ale jest dodatni
a co sie robi gdy nie będzie dodatni?
bo w sumie zwrócono mi tylko uwagę na te dodatność mianownika,a co gdy faktycznie będzie
ujemny?
20 sty 15:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
np.
| 1 | |
| = 0 ... przy ekstremum po prostu pomnożysz przez 'x3' i sie 'nie bawisz' ... ale |
| x3 | |
lepiej pomnozyż przez 'x
4'
wtedy:
x = 0 ... brak ekstremum (patrz dziedzina) ... ale szkic prostej y=x nie okłamie Ciebie
odnośnie monotoniczności
20 sty 15:23
OLA: ok dziekuje

i ostatni pytanie odnosnie dziedziny
no bo dziedzina wyszla mi ze jest <1,+
∞)
czyli rozpatruje te monot/ekstremy tylko w tym przedziale?
bo w odpowiedziach podali jako wynik takze to co jest poza dziedzina czyli np. funkcja min w 0.
albo ze maleje w (0,2/3)
20 sty 15:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
a moje pytanie brzmi ... skąd Ci taka dziedzina wyszła (w sensie ... wiem skąd ... ale to taki
'znak sygnał')
20 sty 15:30
OLA: 3√x2(x−1)
to co jest pod pierwiastkiem ma byc wieksze rowne od 0
mam podwojny pierwiastek 0 i pierw = 1
20 sty 15:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
a pierwiastek jakiego jest stopnia

a dla jakiego stopnia jest to co napisałaś
20 sty 15:38
20 sty 15:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
yhy
20 sty 15:47
OLA: no ładnie

podstawowy błąd
20 sty 15:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
yhy
20 sty 15:52