statystyka
Basia: Do Bliźniaka − xpt ! Bardzo pilne !
xpy Ty miałeś niedawno statystykę
Rozwiąż jeżeli potrafisz takie zadania:
Zadanie 1.
Wadliwość produkcji pewnego przedsiębiorstwa wynosi 3 %. Z gotowych wyrobów znajdujących się w
magazynie sprzedano 40 sztuk.
a)Jakiej średniej liczby braków można się spodziewać w sprzedanej partii towarów?
b)Jakie jest prawdopodobieństwo, że dokładnie 5 sztuk wadliwych znajdzie się w sprzedanej
partii towarów?
c)Jakie jest prawdopodobieństwo, że w sprzedanej partii towarów znajdują się więcej niż 3
braki?
(Wskazówka: rozkład Poissona. Odp.1,2; 0,006; 0,034)
za diabła nie pamiętam jak się korzysta z tablic rozkładów
lambda=40*0,03 = 1,2
w tablicach mam albo 1,0 albo 1,5 i żadne wyniki się nie zgadzają
Zadanie 2.
Aby zdać egzamin, należy prawidłowo rozwiązać co najmniej 70% zadań z testu egzaminacyjnego.
Przyjmując, że wyniki testu dla studentów zdających w pierwszym terminie mają rozkład normalny
ze średnią 76% i odchyleniem 8,2%, oblicz, jaki procent studentów zda egzamin w pierwszym
terminie.
(Wskazówka: skorzystaj z Tablic dystrybuanty rozkładu N(0,1).Odp. 76,73%)
Zadanie 3.
Zakładając, że czas oczekiwania na poczcie po odbiór awizowanej przesyłki (w minutach) ma
rozkład normalny N(7;2), określ:
a)jakie jest prawdopodobieństwo odbioru przesyłki w czasie nie dłuższym niż 3 minuty;
b)jaki procent klientów będzie czekać od 10 do 14 minut?
(Wskazówka: skorzystaj z Tablic dystrybuanty rozkładu N(0,1).Odp. 0,023; 6,66%)
a jak się korzysta z tych tablic w ogóle nie wiem
6 cze 18:40
Basia: Już sobie sama rozwiązałam.
7 cze 13:28
xpt: Witaj Basiu − niestety nie było mnie ostatnio na tym forum (jeśli byłem to znaczyło to tyle, że
mam otwarte to forum na jakiejś sesji w przeglądarce (czyli jak tylko włączę przeglądarkę to
mi się wyświetla forum na jednej z kart nawet jeśli nie patrzę tutaj).
A o tych tablicach pierwsze słyszę ;)
8 cze 15:08
Basia: Witaj xpt.
Tablice, okazało się, są proste jak budowa cepa. Bardzo podobne do tablic logarytmicznych.
Uczciwie mówiąc też o nich pierwszy raz w życiu usłyszałam (możliwe, że coś tam kiedyś na
wykładach ze statystyki o nich wspomniano, ale na pewno nigdy z nich nie korzystaliśmy).
Statystyka na matematyce to co innego niż statystyka na ekonomi i innych takich. U nas była
czysta teoria, tu jest czysta praktyka. W ogóle te zadanka są bardzo proste tylko gdyby się je
chciało liczyć tradycyjnie wg rozkładu dwumianowego można by się "zarachować" na śmierć. Stąd
wyraźne wskazówki, którymi tablicami się posłużyć. Jak już się człowiek dowie jak te tablice
czytać to 5 minut i gotowe. One podają prawdopodobieństwo tego, że X≤α. Oczywiście najpierw
trzeba X znormalizować do rozkładu N(0,1), ale to też proste
czyli:
| | X−EX | | α−EX | |
X≤α ⇔ |
| ≤ |
| =β |
| | DX | | DX | |
szukamy β w tablicach i po krzyku.
To o dziwo skądś wiedziałam.
8 cze 15:23