objetosc za pomoca calek ozn
poprawka: Wyznaczyć objętość bryły powstałej przez obrót krzywej wokół osi OX f(x)= exp ( −1/4x ) dla O
mniejsze bądź równe x.
20 sty 14:58
20 sty 14:59
poprawka: ja znam metode, ale zadania nie potrafie wyliczyc, prosze o pomoc
20 sty 15:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale z czym masz problem

z zapisaniem
wyliczeniem calki
z czym
20 sty 15:06
poprawka: tzn, juz pisze:
V = π ∫ <0 do +∞> (e1/4x)2 dx
∫ e1/2x i licze przez podstawianie
t = 1/2 x
dt = 1/2 dx
2 dt = dx
∫et 2dt = 2∫et dt = 2 e 1/2 x
i potem juz nie moge wyliczyc bo ten obszar z ta ∞ mi sie myli
20 sty 15:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
zgubiony −
f(x) = e−1/4
20 sty 15:19
poprawka: a jak obliczyc oznaczona w sensie z tym obszarem juz?
20 sty 15:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
∫ab f'(x) dx = f(b) − f(a)
20 sty 15:34
poprawka: tak, wiem ale to będzie ∫ z przedziałem od 0 do +∞ i tego nie potrafie juz
20 sty 15:37
poprawka: bo to sie liczy z lim b−> +
∞ i tej granicy jakoś zamotałam sie
20 sty 16:19