uklad r. met. GAUSSA
poprawka: Chcialabym prosic kogos o sprawdzenie uladu rownan metoda gausaa
x+2y+z=1
2x+4y+2z=2
x+z=2
z=α1
x+2y+ α1 = 0
20 sty 14:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
no ale x+2y + α
1 = 0 <−−− to trochę za mało, nie sądzisz

z ostatniego równania masz x = 2−z
20 sty 14:56
poprawka: kurcze, bo do konca tej metody nie czuje
robiłam to za pomoca macierzy
1 2 1 | 1
2 4 2 | 2
1 0 1 | 2
wyzerowałam
1 2 1 | 1
0 0 0 | 0
0 −2 0 |1
usunelam drugi wiersz
1 2 1 | 1
0 −2 0 | 1
i analogicznie nad 1 umiescilam x, nad 2 y, nad 1 z
i zaczynam od dołu, tak?

0*x −2*y + 0* z = 1
−2y=1
y=−
12
potem
x + 2y + z = 1
x − 1 + z = 1
x+ z =2
20 sty 15:04
poprawka: i co teraz oznaczyć za α1?
20 sty 16:20