problem natury technicznej
Licealista: Mam takie pytanie, mam do rozwiązania równanie trygonometryczne:
sinx−
√3cosx=0
| | π | |
wynikiem będzie x= |
| +kπ ⋀ k∊C |
| | 3 | |
I tutaj moje pytanie, ponieważ w zadaniu jest takie polecenie "Wynik zilustrować na wykresie
odpowiedniej funkcji trygonometrycznej"
Czy chodzi o narysowanie wykresów funkcji y=tgx, y=
√3 na jednym układzie współrzędnych
(punkty przecięcia będą rozwiązaniami) ?
Licealista: zrobiłem to trochę inaczej,
sinx=
√3cosx
Więc w tym wypadku dobrze mówię?