statystyka
karolaa: czy jest jakaś inna możliwość obliczenia średniej arytmetycznej następujących liczb
1,2,3,4......49,50
oprócz takiej że 1+2+3+4+5.....+50 / 50
można to jakoś szybciej?
20 sty 14:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
widzisz, że te liczby tworzą ciąg arytmetyczny
| | a1 + a50 | | 51 | |
S50 = |
| *50 = |
| *50 = 51*25 |
| | 2 | | 2 | |
lub od razu:
| | ai + an+1−i | | a1+a50 | |
średnia ciągu arytmetycznego = |
| ... dla i=1 będzie to |
| |
| | 2 | | 2 | |
20 sty 14:32
karolaa: czyli w tym wypadku srednia arytmetyczna tych liczb wynosi 25,5
20 sty 14:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
si
20 sty 14:59
karolaa: a dla liczb 101,102,103.....200 średnia bedzie zatem wynosić 301/2=150.5
20 sty 15:01
karolaa: tak

?
20 sty 15:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak
20 sty 15:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
malo tego:
1,3,5,7,9,....,99
nie ważne i ile rosną elementy ... ważne że tworzą ciąg arytmetyczny
20 sty 15:08
PW: Jest taka anegdota o małym Gaussie, któremu nauczyciel zadał policzenie takiej sumy, mając
nadzieję na święty spokój przez dłuższy czas. A ten mały geniusz najpierw napisał liczby w
porządku rosnącym, potem pod spodem w malejącym i powiedział:
− A to jest za każdym razem tyle samo! Wystarczy dodać jedną z górnego rzędu i jedną z dolnego,
a wynik pomnożyć przez liczbę składników (no i podzielić przez 2, bo sumujemy tylko jeden
rządek)
20 sty 15:14