kilka zadanek z fizyki :(
studencik: 1. Jaką prędkość początkową należy nadać klockowi zsuwającemu sie z równi pochyłej o wysokości
h i kącie nachylenia do poziomu α= 60 ,̊ aby znalazł się u podstawy równi jednocześnie z cegłą
spadającą swobodnie z tej wysokości. Tarcie zaniedbać.
2. Do sznurka o długości 50 cm przytwierdzono kulę o masie 0.3kg i pozwolono jej opaść w dół w
chwili kiedy sznurek był w pozycji poziomej. W najniższym punkcie swej drogi kula uderza w
leżący na stole klocek o masie 3kg. Zderzenie jest sprężyste. Oblicz prędkość kuli w momencie
zderzenia oraz prędkość bloku tuż po zderzeniu.
3. Z wózka o masie M, jadącego z pewną prędkością po gładkim i poziomym torze, człowiek
wyrzucił worek o masie m tak, że worek oddala się z prędkością u względem wózka. Obliczyć
pracę wykonaną przez człowieka w przypadku, gdy worek został wyrzucony:
a) zgodnie z kierunkiem ruchu wózka,
b)przeciwnie do tego kierunku.
4. Jednorodny krążek o masie M=2kg i promieniu R=20 cm obraca się ze stałą prędkością kątową
ω1=80 1/s wokół prostopadłej do płaszczyzny krążka poziomej osi przechodzącej przez jego
środek. W pewnym momencie od brzegu krążka odłamuje się mały kawałek o masie m=10 g odlatując
pionowo do góry od miejsca, w którym się odłamał. Jaka będzie prędkość kątowa uszkodzonego
krążka? Jak wysoko wzniesie się odłamany kawałek krążka?
5. Na krześle mogącym obracać się swobodnie wokół osi pionowej siedzi student i trzyma w
wyprostowanych rękach odważniki o masie m=3 kg każdy. Odległość pomiędzy odważnikami wynosi
L1=140 cm. Krzesło wiruje wykonując n1=1 obr/sek. Jak zmieni się szybkość wirowania studenta,
jeśli zegnie on ręce tak, że odważniki będą w odległości L2=40 cm? Moment bezwładności
studenta i krzesła względem osi obrotu wynosi I=4 kg·m2.
20 sty 14:23
dr Monika D.: Proszę te zadania rozwiązać samemu. Pozdrawiam dr Monika D.
22 sty 18:19
23 sty 19:04
Mateusz:

Patrz wpis wyzej samemu tak jak pani doktor napisała
23 sty 19:34
Mateusz: Dam ci podpowiedz do zadania 5)
Momenty sił ciężkości i reakcji osi względem osi obrotu wynoszą 0. Ich linia działania
przechodzi przez oś. Dla układu student−krzesło−odważniki spełniona jest zasada zachowania
momentu pędu. A więc początkowy moment pędu układu wynosi.....?
24 sty 09:28