Prawdopodobieństwo
Maja: Liczby 1,2,3,...,n gdzie n ≥3, losowo ustawiamy w ciąg. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń
A: liczna n nie będzie ostatnim wyrazem tego ciągu;
B: liczby 1,2,3 wystąpią obok siebie w kolejności wzrastania;
C:liczyn każdej pary sąsiednich wyrazów tego ciągu jest liczbą parzystą.
A: IΩI =n!
(n−1)!1
(n−1)!2
(n−1)!3
.
.
.
(n−1)!(n−1)
S = (n−1)!1 + (n−1)!2 + (n−1)!3 +... + (n−1)!(n−1)=
(n−1)! * (1+3+5+...+n−1) =
Sc= [(1 + n−1) *(n−1)]/2 = [n*(n−1)]/2
IAI = (n−1)!* n* (n−1) : 2
P(A)= [(n−1)!* n* (n−1) ]: [2* (n−1)!* n] = (n−1)/2
B: Zakładam, że liczby 1,2,3 wystąpią obok siebie w kolejności wzrastania
P(B')= [(n−3)!*(n−1)] / [(n−3)!*(n−2)*(n−1)*n]=
P(B')= 1/ (n−2)*n
P(B)= 1−P(B')
C; tutaj nie mam pomyłsu, jak równiez całe zadanie może być całkowicie źle, wiec prosze o pomoc
Artur_z_miasta_Neptuna:
a)
#Ω = n! <−−− zgoda
ale: #A = (n−1)! i kropka (liczbę 'n' stawiasz na ostatnim miejscu, a pozostałe w dowolnych na
(n−1)! sposobów)
b)
#B = (n−3)!*(n−3) <−−− 1,2,3 ustawione na pierwszych trzech miejscach w takiej kolejności ...
pozostałe liczby dowolnie ... czyli na (n−3)! sposobów ... * ilość przesunięć 1,2,3 ... czyli
1 może być na miejscu od pierwszego do n−drugiego ... w sumie n−3 takich miejsc.
c)
dwie możliwości:
1) n = 2k (n parzyste)
wtedy ustawiasz naprzemiennie p,np,p,np,p,np, ... , p,np
lub odwrotnie
2) n = 2k+1 (n nieparzyste)
wtedy MUSISZ ustawić naprzemiennie np,p,np,p,np,p, ... ,np,p,np
czyli pierwsza nieparzysta i ostatnia nieparzysta