Wielomiany parametry
HNO3: Witam.
Mam problem z następującym zadaniem:
Dla jakich wartości parametrów a,b reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x)
jest równa R(x), gdy:
W(x) = x4 + (a + b)x3 + 2x2 + bx + 6
P(x) = x2 + 4x + 3
R(x) = x + 9
Próbowałem na wiele sposobów. M.in. rozbijałem P(x) na (x + 3)(x +1) a następnie dzieliłem za
pomocą tabelki Hornera wielomian W(x) w wyniku czego dochodziłem do dwóch wyrażeń: 3 + a + 6
oraz −66 −15a −18b niestety nie wiem do czego je przyrównać. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć,
jak to zrobić? Z góry dziękuję za pomoc.
6 cze 18:20
Bogdan:
| W(x) | | R(x) | |
| = Q(x) + |
| /*P(x) |
| P(x) | | P(x) | |
W(x) = Q(x)*P(x) + R(x)
x
4 + (a + b)x
3 + 2x
2 + bx + 6 = Q(x)*(x + 3)(x + 1) + x + 9
Wstaw do powyższego równania w miejsce x liczbę −3 oraz liczbę −1. Otrzymasz układ równań
z niewiadomymi a, b.
6 cze 19:02