pomocy! trygonometria :(
betkaskarpetka: Pomocy proooosze
Wyznacz zbiór wartości funkcji g danej wzorem g(x)=2tgx(tgx − 3ctgx)
Oraz zbiór wartości funkcji f danej wzorem f(x)=−sin2x − 4cos2x
Proszę pomóżcie
20 sty 14:19
PW: To proste.
3
g(u)=2u(u−
)
u
Podstawiliśmy tgx=u. Na u nie ma żadnych ograniczeń oprócz u≠0, bo tangens i cotangens
przyjmują wszystkie wartości rzeczywiste.
Wystarczy rozwiązać równanie
g(u) = a, a∊R, u∊R\{0}.
Te a, dla których równanie ma co najmniej jeden pierwiastek, stanowią szukany zbiór wartości.