geometria analityczna
glimbo: 1.Oblicz odległość między prostymi y=2x+6 i y=2x−4.Wyznacz równanie okręgu o środku leżącym na
osi OY, stycznego do obu tych prostych.
2.Prosta x−y=1 przecina okrąg x2+6x+y2−4y−13=0 w punktach A i B.Oblicz pole trójkąta ABC oraz
współrzędne punktu C, jeżeli AC jest średnicą tego okręgu
20 sty 14:11
glimbo: Może mi ktoś coś podpowiedzieć

?
20 sty 14:36
glimbo: błagam cokolwiek
20 sty 15:33
ZK: Np do zadania nr 1 −odleglosc miedzy prostymi.
Proponuje narysowac te wykresy . Zobaczysz ze te proste sa rownolegle
Co to oznacza . Tyle tyllko ze jesli sobie np na prostej y=2x+6 oznaczymy jakies punkty A, B .C
D itd to odleglosc punktu A od prostej y=2x−4 jest taka sama jak odleglosc punktu B od
prostej y=2x−4 ,jak odleglosc punktuC od prostej y=2x−4. i td
Takze odwrotnie jesli na prostej y=2x−4 oznaczymy sobie punkty np, G,H I J itd to odleglosc
tych punktow od prostej y=2x+6 tez jest taka sama . To jest jasne .
Wiec jesli chcemy policzyc teraz odlegosc miedzy prostymi to wystarczy obrac jakis punkt np na
prostej
y=2x−4 −wezny np punkt C(0,−4) i ze wzroru policzyc jego odleglosc od prostej y=2x+6
Prosta y=2x+6 jest w postaci kierunkowej wiec zamienimy ja na postac ogolna i mamy −2x+y−6=0
| | |Axo+Byo+C| | |
Teraz do wzoru d= |
|
|
| | √A2+B2 | |
wszystko masz bo x
o=0 y
o=−4, A=−2,B=1 C=−6 wiec licz
20 sty 17:09