podzielnosc
ada: czy liczba n(n−1)(n−2)(n−3) jest podzielna przez 120? nEN
iloczyn 4 kolejnych liczb.
czy liczba 991780(n
2−n) jest podzielna przez 22?
prosze o pomoc
20 sty 14:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
a)
120 = 3*4*10 = 2*3*4*5
prawda?
czy n*(n−1)*(n−2)*(n−3) NA PEWNO będzie podzielne przez 5

(bez względu jakie 'n' będzie

)
b)
991780(n
2−n) = 991780*n*(n−1) ... n*(n−1) na pewno podzielne przez 2 ... bo iloczyn dwóch
kolejnych liczb naturalnych jest liczbą parzystą
czy 991780 podzielne przez 11

jak to szybko można sprawdzić
20 sty 14:11
ada: b.podzielnosc przez 11, czaje, sprawdzac sume naprzemienna.
ale a...?
20 sty 14:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
niech n= 4
wtedy masz 4*3*2*1 <−−− żadna z tych liczb nie jest podzielna przez 5 ... więc i ich iloczyn
nie jest podzielny przez 5 (ponieważ 5 jest liczbą pierwszą)
20 sty 14:16
ada: czyli w b. nie jest podzielna.
jesli chodzi o a nie wiem skad wniosek ze zawsze bedzie 5...?
20 sty 14:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
ogólnie ... dla n=4+5*k ; k∊Nu{0} ten iloczyn nie będzie podzielny przez 5, więc w konsekwencji
nie będzie podzielny także przez 120
20 sty 14:16
ada: czyli odp brzmi w obu przypadkach nie?
20 sty 14:16
ada: ok,dzieki
20 sty 14:17
ada: mam jeszcze pyt.
liczba n3+27 jest zlozona dla nEN?
mysle ze tak.
bo n3+33
20 sty 14:18