Matura maj 2010
Mati_gg9225535: błąd w tresci ?
zadanie z matury, maj 2010
Zadanie 7 (6 pkt.)
Punkt A=(−2,5) jest jednym z wierzchołków trójkąta równoramiennego ABC, w którym |AC|=|BC|.
Pole tego trójkąta jest równe 15. Bok |BC| jest zawarty w prostej o równaniu y = x + 1 .
Oblicz współrzędne wierzchołka C.
rysunek do zadania z klucza odpowiedzi, gdzie widac ze |AC| ≠ |BC|
http://zapodaj.net/images/4e229d77c0681.bmp
20 sty 13:43
Mati_gg9225535: no chyba ze ja czegos nie rozumiem
20 sty 13:45
krzysiek: wg mnie rysunek jest poprawny, długości są takie same
20 sty 13:47
Mati_gg9225535: a juz chyba wiem, potraktowałem jeden z tych punktów jako punkt B a drugi jako C, a to nie jest
trojkat ABC
20 sty 13:49
Mati_gg9225535: i tak uwazam ze dziwny ten rysunek jak na to zadanie
20 sty 13:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
czemu uważasz, że dziwny

i te punkty to wlasnie B i C ... błąd jest w treści |AC| = |AB|
20 sty 13:57
Mati_gg9225535: no to Krzychu..

skoro blad w tresci to nie da sie tego zrobic, jesli |AC|=|AB| to ze wzoru
na pole wyliczymy dlugosc BC, potem probowalem wyliczyc srodek BC, S mi wyszlo potem
podzielilem to na dwa przystajace trojkaty ABS i ACS pole kazdego z nich = 7,5. i wysokosc to
jest |AS| stad wyliczylem |BS|= |CS| i z tego mi nie wyszly zbyt piekne wspolrzedne,
powinienem robic to zadanie ?
20 sty 14:10
20 sty 14:32
krzysiek: więc faktycznie, rysunek troche kiepski...
20 sty 14:36
Mati_gg9225535: nom

dzieki
20 sty 14:52
Mati_gg9225535: tzn rysunek dobry, tylko przedstawia mozliwe odleglosci |AC| ale nie wiem po co taki
20 sty 14:56
PW: Zadanie nie ma błędu w treści. Rozwiązania są dwa: C=(5,6) albo C=(−3,−2).
Rozwiązanie zajmuje stronę A4 niewielką czcionką, potrzebne są rysunki, więc go tu nie
zamieszczę. Podpowiedź:
Przesunąć wszystko o wektor [0,−1] − wtedy prosta będzie miała równanie y=x i łatwo będzie
znaleźć punkt symetryczny do punktu A'=(−1,4). To jest dobry pomysł na rozwiązanie − znaleźć
wysokość trójkąta, która razem z polem równym 15 da informację o odległości między B' i C',
Mając wysokość i podstawę trójkąta równoramiennego obliczymy długość ramienia, a to pozwoli
wyznaczyć B' i C' na prostej y=x. Po obliczeniu przesunąć "z powrotem" o wektor [0,1].
20 sty 15:04
PW:
Literówka: A'=(−2,4) po przesunięciu A o wektor [0,−1].
20 sty 15:05
Mila: Mati na szkicu masz zaznaczony punkt A i punkty C1 ; C2 (znalezione rozwiązanie)
Właśnie to zadanie dlatego sprawia trudność, że masz warunek |AC|=|BC|.
Spróbuj rozwiązać.Jest jak zwykle w g. analitycznej kilka sposobów.
20 sty 16:12