matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wymierne
Kuba003:
Sprawdź czy liczba
√
6−
√
35
−
√
6+
√
35
jest liczbą wymierną. Prosze o pomoc
20 sty 13:17
PuRXUTM:
ja bym zrobił tak:
√
6−
√
35
−
√
6+
√
35
=x /*()
2
i ciśnij dalej bo dalej to już prosto
20 sty 13:21
ICSP:
a jakie założenia do x
20 sty 13:32
PW:
Można też zauważyć, że 12−2
√
35
= 7+5−2
√
5
.
7
= (
√
7
−
√
5
)
2
,
1
1
a więc 6−
√
35
=
(
√
7
−
√
5
)
2
, skąd
√
6−
√
35
=
(
√
7
−
√
5
).
2
√
2
Podobnie
1
√
6+
√
35
=
(
√
7
+
√
5
),
√
2
zatem badana różnica jest równa
1
1
1
(
√
7
−
√
5
) −
(
√
7
+
√
5
) =
(−2
√
5
) =
√
2
√
2
√
2
√
2
= −
.
2
√
5
= −
√
10
2
Pozostaje udowodnić, że
√
10
jest liczbą niewymierną (albo stwierdzić po prostu "a jak wiadomo jest to liczba niewymierna").
20 sty 14:06