Kto pomoże ?
grubcia: Wykaż,że liczba x jest naturalna,jeśli x=√5−(1−√5)2
20 sty 12:56
Artur z miasta Neptuna:
Masz wzor skroconego mnozenia ... Skorzystaj z niego ... zredukuj co soe da i zobacz co
zostanie
20 sty 12:57
Saizou : x=√5−(1−2√5+5)=√5−1+2√5−5=3√5−6 zatem jaki jest wniosek
20 sty 12:58
Artur z miasta Neptuna:
Ale cos nie wyglada na to aby to byla liczba naturalna ... baa ... wymierna nie jest
20 sty 12:58
kto pomoże: jeszcze tam gdzie jest nawias (1−...) to to pod pierwiastek do potegi drugiej
20 sty 13:02
Saizou : x=
√5−(1−
√52)
2 
coś takiego
20 sty 13:03
kto pomoże: nie ta (1−√5)2 i to jest jeszcze pod takim pierwiastkiem jak ta piątka
20 sty 13:10
Bałwanek_Buli: x=√5−√(1−√5)2 to tak ma być?
20 sty 13:16
kto pomoże: no właśnie tak
20 sty 13:20
kto pomoże: powie mi ktoś jak to zrobić
20 sty 13:42