całka nioznaczona
bartekcmg: Obliczyć całkę przez podstawienie:
∫ (2
x)/(
√1−4x) dx= ...
za t=2
x
dt=2
xln2dx
nie wiem co dalej...
pomożecie
20 sty 12:35
Artur z miasta Neptuna:
Jak to co ... zapisujesz 2x dx = dt/ln2
I podstawiasz do calki
20 sty 12:47
bartekcmg: tak, ale 2x już zamieniłem na t , więc zostaje mi tylko dx i to co pod pierwiastkiem...
20 sty 16:35
Mila: masz całkę:
| 1 | | 1 | | arcsint | | arcsin(2x) | |
| ∫ |
| dt= |
| = |
| +C |
| ln2 | | √1−t2 | | ln2 | | ln2 | |
20 sty 18:58