Czy dobrze ułożyłem układ?
mateu7: Objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa 6
√3, a kąt nachylenia krawędzi
bocznej do podstawy wynosi 30
o. Oblicz długość krawędzi bocznych.
20 sty 12:28
Beti: prawie dobrze
w drugim równaniu niewiadoma "a" b edzie bez kwadratu:
20 sty 12:40
mateu7: a no właśnie przecież we wzorze na wysokość nie ma kwadratu...
a mi tu nic nie wychodzi

dzięki Ci
20 sty 12:49
Janek191:
V = (1/3) a2 √3/4 * h = (1/12) a2 √3*h
zatem
6 √3 = (1/12) a2 √3 *h / * 12
72 = a 2*h
h = 72/ a2
−−−−−−−−−−−−−−
x = (2/3) h1 = (2/3) a √3/2 = (1/3) a √3
więc
h/x = [ 72/ a 2] : [ ( 1/3) a √3 ] = [ 72 √3/ a3 ] = tg α = tg 30o = √3/3
a3 = 216
a = 6
−−−−−−−−−−
więc h = 72 / 62 = 72/36 = 2
oraz
h / b = sin 30o = 1/2
2/b = 1/2 => b = 4
Odp.b = 4
===================
20 sty 13:11
mateu7: no z tym sobie poradziłem Janku chociaż trochę inaczej

ten kwadrat z rozpędu niepotrzebnie wpisałem w drugiej równości...
mi też wyszło 4 więc wszystko jest ok
20 sty 13:18