matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadania
kamil:
Kwadrat jest wpisany w okrąg o promieniu 2π. Ile wynosi obwód kwadratu?
6 cze 16:04
tim:
promień = 2π średnica = 4π Widać, że średnica jest przekątną kwadratu (d = a
√
2
, gdzie a to bok), oblicz a, potem obwód.
6 cze 16:12