objętość równoległościanu
olka12: Oblicz objętość równoległościanu ABCDA’B’C’D’ gdzie
A= (1,0,3)
B= (1,2,0)
D= (2,0,3)
A’ = (0,1,−2)
Proszę o pomoc
20 sty 11:49
AS:
Plan postępowania
1. Napisać równanie płaszczyzny ABC (przez trzy punkty)
2. Obliczyć pole podstawy S ,które jest równoległobokiem
(złożonym z dwóch przystających trójkątów)
3. Obliczyć odległość punktu A ' od płaszczyzny ABC = h
4. Obliczyć objętość wzorem V = S*h
5. Napisać odpowiedź.
20 sty 12:07
AS: Podaję podpowiedzi:
Równanie płaszczyzny podstawy: 3*y + 2*z − 6 = 0
Pole podstawy: S = 6
Wysokość: h = 7/√13
Objętość: V = 42/√13
20 sty 12:28
olka12: dziekuje, przydadza sie
20 sty 12:29
olka12: skoncze to podam wynik do sprawdzenia, dobrze?
20 sty 12:29
AS: Co nagle to po diable!
Korekta
| | 1 | |
Pole podstawy: S = |
| *√13 |
| | 2 | |
20 sty 15:33