czy wektory sa rownolegle
justyna: Witam, mam takie zadanie:
sprawdź czy wektory są równoległe:
U= [1,2,1]
V= −[4,1,2]
wiem, ze aby były równoległe to iloczyn wektorowy musi=0
obliczyłam ten iloczyn i wyszło [2,−6,9]
jak mam dalej sprawdzic czy są równoległe?
20 sty 11:35
justyna: przepraszam, v powinno być [−4,1,2]
20 sty 11:36
olka12: wpadłam na taki pomysł:
iloczyn wektorowy wyszedł: [2,−6,9]
więc będzie:
√x2+y2+z2=
√4+36+81=
√121=11
wiec nie sa rownoległe

czy tak jest dobrze?
20 sty 12:28
AS: Nie jest dobrze.
Oblicz kąt między wektorami i otrzymasz odpowiedź
20 sty 12:34
olka12: w takim razie jak powinno być?
20 sty 12:38
olka12: mam obliczyc kąt między wektorami u i v ?
20 sty 12:39
AS: Oczywiście,albo iloczyn skalarny tych wektorów.
20 sty 12:41
olka12: iloczyn skalarny

a nie wektorowy raczej
20 sty 12:41
Janek191:
Wektory niezerowe są równoległe, gdy jeden z nich powstaje z drugiego w wyniku
pomnożenia przez liczbę.
Dane wektory nie są równoległe.
20 sty 13:35
justyna: ale po obliczeniu kąta między wektorami u i v wychodzi 0, wiec chyba w takim razie sa
równoległe...
20 sty 13:56
justyna: juz nie wiem, kazdy mowi co innego
20 sty 13:56
ZK: Warunek rownoleglosci wektorow niezerowych u→,v →
Wektory u→ i v→ sa rownolegle wtedy i tylko wtedy gdy istnieje liczba k taka ze u→=k*v→
czyli ux=k*vx, uy=k*vy uz=k*vz Ja kiedys z tego sprawdzalem czy
wektory sa rownolegle . Tam te strzalki oczywiscie maja byc na gorze bo to wektory.
Jesli cos pomoglo to prosze bardzo
20 sty 14:15
justyna: czy mógłby ktoś to zadanie rozwiązać od początku do końca z udowodnieniem, że dane wektory
są/nie są równoległe?
20 sty 14:23
Janek191:
Te wektory są prostopadłe !
u = { 1; 2; 1 ]
v = [ − 4 ; 1; 2 ]
więc ich długości są następujące
I u I = √ 12 + 22 + 12 = √6
I v I = √ ( −4)2 + 12 + 22 = √21
Iloczyn skalarny tych wektorów jest równy
u o v = 1*(−4) + 2*1 + 1*2 = 0
ale u o v = I u I * I v I *cos α
więc
u o v 0
cos α = −−−−−− = −−−−−−−− = 0
I u I * I v i √6*√21
więc α = π/2 = 90o
===================
20 sty 17:49
Janek191:
Te wektory są prostopadłe !
u = { 1; 2; 1 ]
v = [ − 4 ; 1; 2 ]
więc ich długości są następujące
I u I = √ 12 + 22 + 12 = √6
I v I = √ ( −4)2 + 12 + 22 = √21
Iloczyn skalarny tych wektorów jest równy
u o v = 1*(−4) + 2*1 + 1*2 = 0
ale u o v = I u I * I v I *cos α
więc
u o v 0
cos α = −−−−−− = −−−−−−−− = 0
I u I * I v i √6*√21
więc α = π/2 = 90o
===================
20 sty 17:51
Janek191:
u = [ 1; 2; 1 ]
v = [ − 4; 1; 2]
więc
I u I = √12 + 22 + 12 = √6
I v I = √(−4)2 + 12 + 22 = √21
Ich iloczyn skalarny jest równy
u o v = 1*(−4) + 2*1 + 1*2 = − 4 + 2 + 2 = 0
ale
u o v = I u I * I v I* cos α
więc
u o v 0
cos α = −−−−−−− = −−−−−−−−−− = 0
I u I * I v I √6 * √21
zatem α = π/2 = 90o − wektory są prostopadłe .
20 sty 17:58
Janek191:
Coś mi Internet fiksuje !
20 sty 17:59