funkcja
Ice: Zbadaj, dla jakich wartości parametrów a i b funkcja określona wzorem:
−x−1, dla x<=1
f(x)=ax2−1, dla 1<x<=2
2x+b, dla x>2
jest ciągła w punktach x1 i x2 = 2.
Dla wyznaczonych wartości a i b sporządź wykres funkcji f(x).
20 sty 11:32
Ice: Oczywiście powinien się tam znaleźć nawias klamrowy, tylko nie mogłem go tu znaleźć

pomoże
ktoś?
20 sty 13:34
PW: Wartość funkcji w jedynce jest określona przez "górny" wzór:
f(1) = −1−1 = −2
Dla x≤1 funkcja f jest ciągła jako funkcja liniowa, więc nie ma potrzeby liczyć granicy dla
x→1−, granica jest równa wartości.
Chcąc uzyskać ciągłość obustronną w 1 musimy zadbać, aby granica prawostronna też była równa
−2.
W pewnym prawostronnym sąsiedztwie punktu x1=1 funkcja f jest określona wzorem
f(x) = ax2−1.
Dla a=0 byłoby f(x) = −1, a więc nie uzyskalibyśmy funkcji ciągłej, bo limf(x)=−1 dla x→1+.
Dla a≠0 mamy do czynienia z funkcją kwadratową f(x)=ax2−1, która − rozpatrywana dla wszystkich
x∊R − jest funkcją ciągłą, a więc w szczególności limf(x) = a.12−1 dla x→1+. Chcąc, aby ta
granica była równa −2, musimy przyjąć a=−1.
Takie samo rozumowanie trzeba przeprowadzić dla punktu x2=2.
f(2)=a.22−1 = −1.4−1 = −5.
Musieliśmy już konsekwentnie wziąć a=−1, żeby zapewnić ciągłość w x1.
Mamy więc
f(2)=−5
i naszym zadaniem jest tak dobrać b, aby f(x) liczona według "dolnego" przepisu dążyła do −5,
gdy x→2+.
Ponieważ lim(2x+b) = 22+b = 4+b dla x→2+ (gdyż funkcja 2x jest ciągła na R), musimy przyjąć
4+b=−5, to znaczy b=−9.
20 sty 20:21