proszę o pomoc
oliwia: Stosunek miar kątów czworokąta jest równy 1:2:3:4. Zatem największy kąt tego wielokąta ma
miarę?
6 cze 15:50
tim: Jaka jest suma kątów w czworokącie=?
6 cze 15:52
angelka: 360 stopni
6 cze 16:02
tim: Skoro najmniejszy kąt przyjmiemy x, to pozostałe kąty jak bedą wyglądały w stosunku do x.?
6 cze 16:06
kwadracik: Jeżeli oznaczymy najmniejszy kąt jako x to mamy stosunki: x:2x:3x:4x. Jak wiadomo suma
wszystkich kątów w czworokącie wynosi 360 stopni. Czyli mamy równanie:
x+2x+3x+4x=360o
10x=360o /:10
x=36o
Największy kąt ma miarę 4x czyli 4*36o = 144o
6 cze 16:09
tim: kwadaracik dobrze

, tylko chciałem, że oliwia czy angelka (czy to ta sama osoba) powiedziała
6 cze 16:13