Znaleźć rozwiązania rzeczywiste
Evi: Wyznacz wszystkie wartości parametru m , dla których równanie mx4 − (m+1)x2 + 1 = 0
ma cztery różne rozwiązania rzeczywiste.
20 sty 11:24
Saizou : x
2=t
mt
2−(m+1)t+1=0
żeby taki równanie miało 4 różne pierwiastki potrzebne są założenia
1
o Δ>0
2
o t
1*t
2>0
3
o t
1+2
2>0
zał: m≠0
1
o Δ>0
(−(m+1))
2−4m>0
m
2+2m+1−4m>0
m
2−2m+1>0
(m−1)
2> 0
m∊R\{1}
2
o t
1*t
2>0
m>0
m∊(0:+∞)
3
o t
1+2
2>0
m(m+1)>0
m∊(−∞:−1) u (0:+∞)
z 1
o, 2
o, 3
o wynika że
m ∊ (0:+∞)/{1}
20 sty 11:50