opisać okrąg
Martaa: Dane są trzy punkty: A = (6,−2); B = (0,4) C = (−8,−4). Wyznacz współrzędne takiego punktu D
należącego do prostej o równaniu y = −8 , aby na czworokącie ABCD można było opisać okrąg
20 sty 11:22
iggy: Nie jestem pewna czy tak można zrobić...
Skoro punkt D zawiera się w prostej −8, to jego druga współrzędna wynosi −8, a x liczymy tak:
ze wzoru na długość między dwoma punktami: BD równa się pierwiastek z (x do kwadratu plus 144)
i to pierwiastkujemy i mamy x plus 12 równa się 0, więc x równa się 12. Czyli D(−12,−8).
20 sty 12:24
iggy: ale nie mam pewności, że to jest dobrze
20 sty 12:25
T:
... zacznij od odpowiedzi na pytanie na jakim czworokącie można opisać okrąg

?
20 sty 12:47