wielomiany
iggy: Dana jest funkcja f(x)=x3−(p+3)x2−4x
a) Dla jakiego p jeden pierwiastek f(x)=0 jest średnią artmetyczną pozostałych pierwiastków
tego równania
b) zbadaj liczbę rozwiązań równania f(x)=mx, w zależności od m dla obliczonej wartości p z
punktu a)− {czyli tego, co tam wyżej wyjdzie}
20 sty 11:22
T:
a)
f(x)=x[x2−(p+3)x−4]
x1=0
x2−(p+3)x−4=0
Δ>0
p2+6p+9+16>0
p2+6p+25>0 a więc Δ>0 dla każdego p
x1+x2=p+3 ... itd
20 sty 12:23
iggy: czyli dla p=−3?
20 sty 12:31
T:
−
20 sty 12:36
T:
... przeanalizuj czy tylko −
20 sty 12:37
iggy: no chyba tak..
20 sty 14:05