Będę wdzięczna za wszelką pomoc : )
Iwona: Producent postanowił rozlewać sok „Pychota” do kartonowych pudełek, w kształcie
prostopadłościanu, o pojemności 1,8 litra. Stosunek długości krawędzi podstawy pudełka ma być
równy 2 : 3 Doradź producentowi,
jak dobrać wymiary pudełka, aby na jego wyprodukowanie zużyć jak najmniej tektury (zaniedbujemy
ilość tektury potrzebną na sklejenia, złożenia itp.).
20 sty 11:19
Iwona: Jakaś podpowiedź chociaż?
20 sty 13:16
Janek191:
1,8 l = 1,8 dm3
Niech a < b ; a , b − długości krawędzi podstawy prostopadłościanu
a / b = 2 : 3 = 2 /3 ⇒ 2 b = 3 a ⇒ b = 1,5 a
V = Pp* h = a*b * h = a*1,5 a*h = 1,5 a2 *h
więc
1,5 a2 *h = 1,8 /* 10
15 a2 * h = 18 / : 3
5 a2 * h = 6
h = 6 / ( 5 a2 )
==============
Pole powierzchni całkowitej pudełka
Pc = 2 Pp + ( 2a + 2b)*h = 2 a*b + (2a + 2*1,5 a) * [ 6/ ( 5 a2)]
Pc = 2 a*1,5 a + 5a * [ 6 / ( 5 a2)] = 3 a2 + 6/a
Pc ' = 6 a − 6/ a2 = 0 ⇔ 6 a3 − 6 = 0 ⇔ a3 = 1 ⇔ a = 1
Dla a < 1 mamy Pc ' < 0 , a dla a > 1 mamy Pc ' > 0
zatem dla a = 1 funkcja Pc osiąga minimum.
Wtedy b = 1,5 *1 = 1,5
Pp = a*b = 1 *1,5 = 1,5
h = V / Pp = 1,8 : 1,5 = 1,2
Odp. a = 1 dm, b = 1,5 dm , h = 1,2 dm
==================================
20 sty 14:35