matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zbadaj monotonicznosc cagu
GAPAAAA:
2. zbadaj monotonicznosc cagu
1
1 An = 1+
n
6 cze 15:50
kwadracik:
1
A
n
=1+
n
1
A
n+1
=1+
n+1
Korzystając z definicji monotoniczności ciągu:
1
1
1
1
n−(n+1)
−1
A
n+1
−A
n
=1+
−(1+
)=
−
=
=
n+1
n
n+1
n
n(n+1)
n(n+1)
Różnica A
n+1
−A
n
jest ujemna dla każdego n naturalnego, więc ciąg jest malejący.
6 cze 15:59