20 sty 10:49
mmm: t = x
2
dt = 2x dx
1/2 dt = xdx
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | √π | |
∫ |
| * |
| dt = |
| ∫ |
| * dt = |
| tg t | |
| i 0 |
| | cos2 t | | 2 | | 2 | | cos2 t | | 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | |
| ( tg √π − tg 0 ) = |
| tg √π |
| 2 | | 2 | |
20 sty 10:58
mmm: | 1 | | √π | | 1 | | √π | |
| ( tg |
| − tg 0 ) = |
| tg |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
tak powinno byc w drugiej linijce
20 sty 11:02
karola:
1
∫ (x−1) e
x dx
0
to jest przez części
20 sty 11:05
mmm: f(x) = x−1 g'(x) = ex
f'(x) = 1 g(x) = ex
(x−1)ex | przy 1 i 0 − ∫ ex dx = (1−1)*e1 − (0−1)e0 − ex | przy 1 i 0 = 0*ex − (−1)*1
− e1−e0 = 1−e−1 = −e
20 sty 11:09
karola:
II
∫ xsinxdx =
0
tez przez części
20 sty 11:16
mmm: f(x) = sin x g'(x) = x
f'(x) = cos x g(x) = 1
1*sin x | przy π i 0 − ∫ 1*cos x = sin π − sin 0 − (−sinx) |przy π i 0 = 0 − 0 + sin π − sin 0
= 0−0 = 0
20 sty 11:30