Rozwiąż równanie
Hajtowy:
D=R−{−3;−2}
| x+1 | | 2x | | 1 | |
| − |
| = − |
| \ \ | * (x+2)(x+1) |
| x+2 | | x+1 | | 5 | |
| | 1 | |
(x+1)(x+2)−2x(x+2)= − |
| (x+1)(x+2) => tak ma być? |
| | 5 | |
A później :
| | 1 | |
x2+3x+2−2x2−4x=− |
| (x2+3x+2) |
| | 5 | |
Z czego zostaje :
....
Pomoże ktoś ?
20 sty 10:43
Hajtowy: W drugim mianowniku ma być x+3
moja pomyłka
20 sty 10:44
marta: skąd Ci się wzieło w dziedzinie D=R−{−3;−2}
D=R/{−1;−2}
20 sty 10:48
marta: D=R/{−1;−3}
to bedzie
20 sty 10:49
marta: jakie jest dokładne polecenie do tego zadania
20 sty 10:50
marta: marta: D=R/{−2;−3}
teraz ja żle wpisałam
20 sty 10:51
Hajtowy: Rozwiąż równanie
20 sty 10:52
Hajtowy:
Tak wygląda
20 sty 10:53
marta: ja bym przeniosła −1/5 na lewa stronę sprowadziła do wspólnego mianownika i obliczyła pamiętaj
o znakach przy przenoszeniu
20 sty 10:57
bezendu: | | 1 | |
− |
| na lewą stronę i wspólny mianownik |
| | 5 | |
20 sty 10:58
Hajtowy: Ja to chciałem przemnożyć przez (x+2)(x+3) ... tzn. co mam teraz z tym zrobić?
| (x+1)(x+3) − 2x(x+2) + 1(x+2)(x−3) | |
| |
| (x+2)(x+3) | |
tak.... ?
20 sty 11:01
bezendu: a 5 to gdzie zjadłeś
20 sty 11:03
Hajtowy: | (x+1)(x+3) − 2x(x+2) + 1(x+2)(x−3) | |
| |
| 5(x+2)(x+3) | |
O tak ?
20 sty 11:05
bezendu: | 5(x+1)(x+3)−2x(x+2)5+5(x+2)(x+3) | |
| i teraz wymnóż to co masz w liczniku i zrób |
| 5(x+2)(x+3) | |
redukcję wyrazów podobnych jak się da
20 sty 11:06
Hajtowy: | 5(x+1)(x+3)−10x(x+2)+5(x+2)(x+3) | |
| |
| 5(x+2)(x+3) | |
A tak nie mogę zapisać?
Zamiast −2x(x+2)5 zrobić z tego −10x(x+2) ?
20 sty 11:07
bezendu: możesz

ja Ci po prostu rozpisałem żeby widział skąd się co wzięło
20 sty 11:09
Hajtowy: | 5x2+20x+15−10x2−20+5x2+25x+3 | |
| |
| 5x2+25x+30 | |
takie coś mi wyszło...
Co mogę z tym zrobić oprócz redukcji na górze?
20 sty 11:12
bezendu: to jest równanie więc nie potrzebnie wymnażałeś mianownik musisz się zając tylko licznikiem
20 sty 11:17
bezendu: 5(x+1)(x+3)−10x(x+2)+5(x+2)(x+3)=0
20 sty 11:21
bezendu: 5(x
2+3x+x+3)−10x
2−20x+5(x
2+3x+2x+6)=0
5(x
2+4x+3)−10x
2−20x+5(x
2+5x+6)=0
5x
2+20x+15−10x
2−20x+5x
2+25x+30=0
25x+40=0
i to koniec zadania
20 sty 11:29