prosze osprawdzenie i wytłumaczenie co zrobiłam nie właściwie
marta: Na rysunku przedstawiono fragment wykresu funkcji kwadratowej f. Odczytaj z
wykresu odpowiednie dane i podaj wzór funkcji
http://img857.imageshack.us/f/89958867.jpg/
wychodzi mi wzór y = −6.25 (x+1) (x−5)
y=−0,7 (x−2)
2 + 6 dlaczego kierunkowe funkcji różnią się troszkę czy żle odczytałam punkt
przecięcia paraboli z osią y (o,3.5) ale nawet gdyby tak było to powinna kierunkowa być taka
sama
20 sty 10:37
marta: proszę o sprawdzenie
20 sty 10:41
marta: cz y jest ktoś w stanie mi pomódz
20 sty 10:43
T:
... źle wyliczyłaś a
a pomóc ... to tak −
20 sty 10:57
marta: to jak mam obliczyc kierunkową z jakich punktów
20 sty 11:05
marta: T: jesteś
20 sty 11:06
marta: czyli jaki będzie punkt przecięcia paraboli na osi y
20 sty 11:07
T: y=a(x+1)(x−5)
y(2)=6
6=a(2+1)(2−5)
6=−9a
a=−2/3 ... itd
20 sty 11:08
marta: bo przecież nie bierzemy pod uwagę przecięcia paraboli na osi x ów
20 sty 11:08
20 sty 11:10
marta: czyli podstawiamy wsp. wierzchołka za x i y a powiedz jak by było dobrze widoczne przeciecie
osi y to wtedy by było obojetne co byśmy podstawili za xy czy wsp.wierzchołka czy przecięcie
osi y
20 sty 11:12
T:
coś się czepiła tego przecięcia osi y −

To wyznacza jedynie wartość wyrazu wolnego.
Ty masz wyznaczyć funkcję.
Masz pierwiastki ... przechodzisz na iloczynową ... z niewiadomą
a
Niewiadomą tą możesz wyznaczyć z punktu leżącego na prostej ( np z wierzchołka)
... i to byłoby na tyle
20 sty 11:18
T:
... tak ... z tego punktu też
20 sty 11:18
marta: czyli tego nie można zrobić postacią kanoniczną tylko iloczynową?
20 sty 11:20
marta: bardzo Ci dziękuje za pomoc
20 sty 11:21
T:
... jak to w matematyce ... można zrobić różnie ... byleby bez błędów rachunkowych −
20 sty 11:22
marta: bo właśnie mw innym zadaniu robiłam z przeciecia osi y i wychodziło dobrze wiec pomyślałam że
tak zawsze trzeb i dlateg próbowałam odczytac dokładnie punkt przeciecia osi y
20 sty 11:25
T:
... należy wykorzystać to ... co masz jednoznaczne
zauważ że możesz i tak (z Twojej z kanonicznej −

y=a(x−2)
2+6
teraz wyznaczymy a z punktu należącego do funkcji np (−1,0)
0=a(−1−2)
2+6
−6=9a
2 ⇒ a=−2/3
20 sty 11:29
marta: (−1,0)
ten punkt to przeciecie osi xów
20 sty 11:33
marta: a czy (5,0) tez wyjdzie dobry wynik?
20 sty 11:34
marta: jeszcze raz dziekuję
20 sty 11:35
T: −
20 sty 11:37
T:
0=a(5−2)2+6
−6=9a ⇒a= i widzisz, że to samo
20 sty 11:39