ciąg geometryvzny artmetyczny
tomas: jak to obliczyć
Trzy liczby których suma wynosi 9 tworzy ciąg artmetyczny jeśli do pierwszej z nich dodamy
a dwóch pozostałych nie zmienimy to otrzymamy ciąg geometryczny znajdź te liczby
20 sty 10:18
PW:
a, b, c − ciąg arytmetyczny
a+b+c=9
| | 25 | |
(a+ |
| ), b, c − ciąg geometryczny |
| | 8 | |
Trzy równania, trzy niewiadome (tylko przypadkiem nie szukaj r i q) − nuuuuda.
20 sty 11:19
tomas: a może mi to ktoś po kolej rozwiązać ze bym widział jak to zrobic
bo to jest jeden przykład z 6
20 sty 13:51
Janek191:
( a, b, c ) − ciąg arytmetyczny, więc b −a = c − b ⇒ 2 b = a +c
( a + 3 1/8 , b, c ) − ciąg geometryczny , więc b2 = ( a + 25/8)*c
a + b + c = 9
więc
2 b + b = 9
3 b = 9
b = 3
=====
2*3 = a + c ⇒ c = 6 − a
zatem
32 = ( a + 25/8)*( 6 − a)
9 = 6a − a2 + 150/8 − (25/8) *a / * 8
72 = 48 a − 8 a2 + 150 − 25 a
8 a2 − 23 a − 78 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Δ = ( −23)2 − 4*8*( −78) = 529 + 2496 = 3025
√Δ = 55
a = ( 23 − 55)/16 = − 32/16 = −2 ⋁ a = ( 23 + 55)/16 = 78/16 = 4, 875 = 4 7/8
c = 6 − (−2) = 8 ⋁ c = 6 − 4 7/8 = 1 1/8
Odp. a = −2, b = 3, c = 8 lub a = 4 7/8 , b = 3 , c = 1 1/8
===================================================
20 sty 14:07
Janek191:
( a, b, c ) − ciąg arytmetyczny, więc b −a = c − b ⇒ 2 b = a +c
( a + 3 1/8 , b, c ) − ciąg geometryczny , więc b2 = ( a + 25/8)*c
a + b + c = 9
więc
2 b + b = 9
3 b = 9
b = 3
=====
2*3 = a + c ⇒ c = 6 − a
zatem
32 = ( a + 25/8)*( 6 − a)
9 = 6a − a2 + 150/8 − (25/8) *a / * 8
72 = 48 a − 8 a2 + 150 − 25 a
8 a2 − 23 a − 78 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Δ = ( −23)2 − 4*8*( −78) = 529 + 2496 = 3025
√Δ = 55
a = ( 23 − 55)/16 = − 32/16 = −2 ⋁ a = ( 23 + 55)/16 = 78/16 = 4, 875 = 4 7/8
c = 6 − (−2) = 8 ⋁ c = 6 − 4 7/8 = 1 1/8
Odp. a = −2, b = 3, c = 8 lub a = 4 7/8 , b = 3 , c = 1 1/8
===================================================
20 sty 14:08