dx | ||
∫ | proszę o wskazówke | |
sin2x+3sinxcosx−cos2x |
dx | dx | ||||||||||||||||||
∫ | = ∫ | ||||||||||||||||||
sin2x+3sinxcosx−cos2x |
|
dx | dx | |||
∫ | = ∫ | |||
sin2x+3sinxcosx−cos2x | cos2(x)(tg2(x)+3tg(x)−1) |
dx | 1 | |||
∫ | = ∫ | d(tg(x)) | ||
sin2x+3sinxcosx−cos2x | tg2(x)+3tg(x)−1 |
dx | dt | |||
∫ | = ∫ | |||
sin2x+3sinxcosx−cos2x | (t2+3t−1) |
dx | 4dt | |||
∫ | = ∫ | |||
sin2x+3sinxcosx−cos2x | (4t2+12t−4) |
dx | 4dt | |||
∫ | = ∫ | |||
sin2x+3sinxcosx−cos2x | (2t+3)2−13 |
dx | 4dt | |||
∫ | = ∫ | |||
sin2x+3sinxcosx−cos2x | (2t+3−√13)(2t+3+√13) |
dx | 1 | 2 | 2 | |||||
∫ | = | (∫ | dt −∫ | dt ) | ||||
sin2x+3sinxcosx−cos2x | √13 | 2t+3−√13 | 2t+3+√13 |
dx | 1 | 2t+3−√13 | ||||
∫ | = | ln| | |+C | |||
sin2x+3sinxcosx−cos2x | √13 | 2t+3+√13 |
dx | 1 | 2tg(x)+3−√13 | ||||
∫ | = | ln| | |+C | |||
sin2x+3sinxcosx−cos2x | √13 | 2tg(x)+3+√13 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |