.
asdf: pochodna
| (x2+1)'*3x − (x2 +1)3x ' | | 2x*3x − (x2 + 1)*3x*ln3 | |
| = |
| |
| 32x | | 32x | |
tak?
juz nie będę tego skracać itd, chodzi czy dobre rozwiązanie.
20 sty 01:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak ... ale przez 3x skróć ... bo i tak 3x > 0
20 sty 01:56
Basiek: Ok.
20 sty 01:57
asdf: ok, dzięki. Nie chce mi się już skracać, tym bardziej na tym edytorze..
20 sty 01:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
pffff ... leń
20 sty 01:57
Basiek: Przed sesją trzeba gromadzić siły,
Arturze!

Konsolidacja zapału, energii, zdolności, czasu...
20 sty 01:59
asdf: a to?:
| | 1 | | 1'*2arcsinx − (2arcsinx)'*1 | |
y = |
| = |
| = |
| | 2arcsinx | | (2arcsinx)2 | |
20 sty 02:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
a nie łatwiej
| 1 | |
| = (f(x)) −1  |
| f(x) | |
wynik dobry (po skróceniu)
20 sty 02:16
asdf: a może

dzięki
20 sty 02:26
asdf: a to?
| | 1 | | 1 | | x−2 | |
(arctg( |
| ))' = |
| * '(x−1)'= − |
| |
| | x | | x−2 +1 | | x−2+ 1 | |
tak?
20 sty 02:34
Godzio:
| | 1 | |
Dobry, ale ładniej: − |
| |
| | 1 + x2 | |
20 sty 02:49
asdf: jak to skróciłeś?
20 sty 03:02
asdf: ok, juz wiem jak − jedynkę do wsp. mianownika.
20 sty 03:36
asdf: | | √x | | 1 | | √x | |
(2arccos |
| )' = 2 |
| * ( |
| )' = |
| | 2 | | | | 2 | |
| | 1 | | √x'*2 − 2'*√x | |
2 |
| * ( |
| ) = |
| | | | 4 | |
20 sty 04:11
Basiek: Dobrze.
Ale bardzo okrężną drogą. Arccos się nie czepiam, ale sama część z
| | 1 | | 1 | |
(U{√x{2})'= |
| *(√x)'= |
| |
| | 2 | | 2√x | |
20 sty 04:19
Basiek:
Co i tak oznacza, że jest dobrze....
20 sty 04:25
ICSP: ŹLE
20 sty 04:27
Basiek: I minus

wzór na pochodną arcusacosinusa!
20 sty 04:28
ICSP: właśnie
20 sty 04:28
asdf:
| | 1 | | 1 | |
i teraz * |
| = − |
| |
| | 4√x | | √(4−x)*x | |
20 sty 04:30