zad
OLA: Muszę skorzystać z l’Hospitala. Czy ktoś może podsunąć jakąś wskazówkę?
lim (1−x)tg π2
(x−>1)
Odp: 2/π
20 sty 00:10
kylo1303: | | π | |
czy tam jest tangens |
| czy moze jest cos jeszcze? Bo o ile mnie pamiec nie myli to w tg w |
| | 2 | |
π/2 jest nieoznaczony
20 sty 00:15
ja: | | π | | ∞ | | 0 | |
tg |
| −>∞ czyli masz ∞*0 . musisz to jakoś sprowadzićdo |
| lub |
| |
| | 2 | | ∞ | | 0 | |
20 sty 00:19
20 sty 00:21
kylo1303: Kurde, albo ja juz nie mysle albo jest blad. Jesli jest tak okreslony tangens to on nie dazy do
∞ bo to jest po prostu nieoznaczone, nei moze cos takiego byc. Chyba ze gdzies tam zaginal
jakis "iks". Ewentualnie juz przetsalem myslec, wtedy prosze mnie wyprowadzic z bledu.
20 sty 00:22
ja: | | π | |
kylo spójrz na wykres tg. tg ma asymptotę pionową w |
| i idzie cały czas do góry zbliżając |
| | 2 | |
| | π | |
się do tego |
| ale nigdy go nie przekraczajac. i tak w nieskończoność  |
| | 2 | |
20 sty 00:26
Ingham: rzeczywiście
kylo1303, tam musiało zabraknąć x
| | π | |
(1−x)tg |
| i w sumie wynik 2\π wtedy się zgadza  |
| | 2 | |
20 sty 00:26
20 sty 00:26
kylo1303: do
ja: moze cie zaskocze, ale wiem jak wyglada tangensoida

Po prsotu co innego jest
| | π | |
jesli wartosci kata tangensa dazyly by do |
| , a co innego jak kat tyle wynosi. W |
| | 2 | |
pierwszym przypadku wartosc dazy do ∞, w druim wartosc nie istnieje ("mianownik nie moze byc =
0"). No ale mniejsza, ide spac bo nie jestem w formie zeby brac sie za matematyke. Jeszcze
komus zle cos powiem xD
20 sty 00:29
asdf: Ola, jeżeli potrzebujesz jeszcze odpowiedzi to daj znać, nie lubię pisać rozwiązań w tym
edytorze, ale jak będzie trzeba to napiszę
20 sty 00:37
asdf: i określ czy tangens jest do potęgi czy nie.
20 sty 00:38
OLA: potrzebuje
tam faktycznie brakowało x na koncu
20 sty 00:46
asdf: tangens jest w potędze czy nie...?
20 sty 00:50
pigor: ... no to na dobranoc bez H np. tak :
| | π | | π | | π | |
limx→1 (1−x)tg |
| x = limx→1 (1−x)ctg( |
| − |
| x) = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
= 1* |
| *cos0= |
| *1= |
| . ...  |
| | π | | π | | π | |
20 sty 00:51
OLA: nie jest w potędze

to jest metoda Hospitala?
20 sty 13:55