Matura,
Maliniak: Jest takie równanie:
| x+2−√x2−4 | | x+2+√x2−4 | |
| + |
| =x |
| x+2+√x2−4 | | x+2−√x2−4 | |
sprowadziłem to do wspólnego mianownika i wyszło mi:
U{(x+2−
√x2−4+(x+2+
√x2−4}{(x+2)
2−(
√x2−4)
2
20 sty 00:04
kylo1303:
| a2−2ab+b2 + a2+2ab+b2 | |
| =x
|
| a2−b2 | |
a=x+2
b=
√x2−4
a
2−b
2= x
2+4x+4 − x
2+4=4x+8= 4*(x+2)
a
2 + b
2= 2x
2+4x= 2x*(x+2)
Rownanie tozsamosciowe, chyba ze polecenie bylo zeby to udowodnic
20 sty 00:11
Maliniak: | (x+2−√x2−4+(x+2+√x2−4 | |
| =x |
| (x−2)2−(√x2−4)2 | |
musi mi wyjść z licznka: 4x
2+8x, aby równianie się zgadzało (x=x), ale nie wiem jak to zrobić.
Cały czas wychodzi mi 2x+4, może dlatego, że pierwiastki skracam, ale nie wiem co z nimi
zrobić. Mógłby mi ktoś pomóc?
20 sty 00:11
Maliniak: muszę udowodni, przepraszam, że tak z przerwą, ale dopiero poznaję te forum i jest późno, przez
co wcisnąłem nie ten przycisk co trzeba
20 sty 00:12
kylo1303: No to jesli masz udowodnic to ci udowodnilem, uzylem podstawienia "a i b" zeby latwiej bylo
pisac i zrozumiec. Przeanalizuj i powiedz czy rozumiesz. Po prostu trzeba poprawnie wykonac
dzialania i wyjdzie
20 sty 00:13
Maliniak: Już rozumiem, zrobiłem wspólny mianownik, ale liczebników nie pomnożyłem i przez to miałem
problem. Dzięki wielkie już wiem gdzie żem błąd zrobił
20 sty 00:17